Geschiedenis

Judoteam Guan Lin in 1970, succesvol in wedstrijdjudo

De geschiedenis van de Guan Lin

Meer dan 70 jaar geleden onderwees de heer A.L. Fase judo op de katholiek Haagse buurthuizen. In 1955 richtte hij officien de judo club Guan Lin op. Het doel was de jeugd door middel van sportbeoefening met meer respect voor elkaar om te laten gaan. Omdat het judo een zeer intensieve bezigheid is, wilde hij ook de agressie onder de jeugd in goede banen leiden.

Met die instelling werd judo op meerder clubhuizen onderwezen. In 1957 sloot Guan Lin zich aan bij de NAJA (Nederlandse Amateur Judo Associatie). De NAJA was de voorloper van de NJJB (Nederlands Judo en Jiu-Jitsu Bond), die later weer overging in de JBN (Judo Bond Nederland).

Door de verschillende clubhuizen werd besloten om één naam te gebruiken voor wedstrijden en examens; het werd “Guan Lin”. In 1963 besloten de buurthuizen om de Guan Lin op de buurthuis De Boskant te situeren. In 2015 werd de Boskant opgeheven en verhuisde Guan Lin naar Buurtcentrum de Mussen.

Vanaf de aanvang is er altijd veel belangstelling van de jeugd geweest om te gaan judoën op de clubhuizen. Een gevolg was dat de jeugd ook op een ander clubhuis ging judoën dan waar ze oorspronkelijk lid waren. Als clubhuis activiteit is het judo een groot succes gebleken.

In de loop der tijd zijn er ook op judo gebied successen behaald. Zo zijn er niet minder dan 20 Nederlandse en 65 Zuid-Hollandse kampioen titels binnen gehaald. Ook op internationaal vlak zijn er aansprekende prestaties geleverd. Om maar een paar namen te noemen:

Naast alle prestaties op de mat staan achter het plezier de oorspronkelijke ideeën van de heer A.L. Fase nog steeds hoog in het vaandel. Wij zijn dan ook trots dat de oprichting van de Kameraden Divisie in 2021 bij ons haar oorspong kent. Kortom: Guan Lin is niet alleen een vereniging met een rijk verleden, maar ook één met een hoopvolle toekomst!

nl_NLNederlands